Freilichtmuseum / Skanzen

Ausztria legnagyobb szabadtéri néprajzi múzeuma

Az ország legnagyobb skanzenje (Österreichisches Freilichtmuseum) Graztól északra a Mura egy kis oldalsó patakjának völgyében található, buján zöldellő hegyek karéjában. A nagy kiterjedésű természetvédelmi területen csaknem 100 eredeti ház mellett a népi gyógyítás, állattartás és a mindennapos élet titkaiba is betekintést nyerünk. Ausztria összes tájegységének népi építészeti emlékeit gyűjtötték össze ebbe a bájos 2 km hosszú, erdős völgybe.

A szabadtéri múzeum látogatása

A stübingi Österreichisches Freilichtmuseum Ausztria számos hasonló skanzenje közül a legnagyobbA 65 hektáron elterülő múzeum területi felépítése követi Ausztria tartományi sorrendjét. Keletről, a magyar határ menti Burgenland felől mutatja be 6 évszázad népi építészeti kultúráját 97 épületen keresztül egészen a svájci határ melletti Vorarlberg építészetéig. Az impozáns, nagyszabású szabadtéri kiállítás legrégebbi épülete a XV. századi Silberbergi gabonasiló. Az itt található épületeket tájegységükben elbontva teljesen eredeti állapotában emelték újra. Nagy gondot fordítottak a berendezési tárgyakra is – mintha a régmúlt pillanata elevenedve meg egy-egy régi lakóépületbe betoppanva, éppen csak a leves nem rotyog a tűzhelyen.

Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogyan éltek egykor az osztrák falusi emberek, milyen volt a hajdani iskola és a vidéki élet osztrák sógoraink ükszülőinek életében, akkor Stübingben, ebben a hatalmas szabadtéri múzeumban válaszokat kaphatunk erre egy izgalmas időutazás keretében.

A családosan ide látogatók történelmi játszósarkokat találhatnak gyermekeiknek, gyógynövényudvarok illatoznak pompázatos virágokkal, legelő állatok és megművelt földek mellett sétálhatunk el. Betekintést nyerhetünk egy korabeli vegyesbolt és iskola működésébe is. A skanzen területén két nagy épületben láthatunk érdekes állandó és időszaki kiállításokat.